A’LA SCHABOWY

Składniki:- 5-10 kapeluszy boczniaka, 2 jajka, bułka tarta, łyżeczka vegety, tłuszcz.

Kapelusze umyć pod bieżącą wodą. Jajka rozbić z vegetą, kapelusze obtoczyć w jajku i w bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano.

 

PIZZA Z BOCZNIAKA (mała)

Składniki: 250g boczniaka, ser, przyprawy i dodatki wg uznaia ( szynka, papryka, kukurydza, ogórek, mięso, oliwki), ciasto gotowe.

Ciasto można zrobić samemu, potrzeba: 1,5 szklanki mąki, 2-3 łyżki oleju, 30g drożdży, sól, woda.

Przygortowanie ciast: drożdże połączyć z 2-3 łyżkami mleka, kilka minut wcześniej, do tego dodać mąkę, sól, olej i wyrobić, gdy jest zbyt gęste dodać trochę wody aby lekko się wyrabiało. Grzyby umyć, pokroić w paski, podsmażyć na oleju do odparowania wody, dodając sól.

Przestudzić, rozłożyć na cieście, dołożyć dodatki wg uznania, posypać serem startym i zapiec w piekarniku lub w mikrofali.

Pizzę pieczemy ok. 30 minut w temp. 180-2000C.

 

 

SAŁATKA Z BOCZNIAKA

Składniki: 500g boczniaka, 2-3 jaja, 2 ogórki kiszone, 0,5 puszki kukurydzy, majonez, sól, pieprz, zielenina.

Grzyby umyć, gotować 10 minut, odcedzić, pokroić. Dodać pokrojone jajka, ogórki, kukurydzę i zieleninę. Przyprawić do smaku i dodać majonez.

 

LECZO GRZYBOWE

Składniki: 500g boczniaka, 2-3 cebule, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, przecier pomidorowy lub 5 świeżych pomidorów, sól, pieprz. Pokrojone grzyby podsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, paprykę . Gdy wszystkie składniki staną się miękkie, dodać przecier pomidorowy lub wcześniej spażone, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze przez kilka minut.

 

FLACZKI Z BOCZNIAKA

Składniki: 500g grzybów, włoszczyzna, 1 cebula, przyprawa do zup, pieprz, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy, mąka. Włoszczyznę ugotować w małej ilości wody. Grzyby pokroić w paseczki w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru, gotować 15-20 minut, dodać przyprawy do smaku. Z mąki zrobić zasmażkę i wlać do flaczków, zagotować. Zamiast wywaru można użyć słoik flaków wołowych na 1kg grzybów.

 

KOTLETY Z BOCZNIAKAMI

Składniki: 250g grzybów, 250g mielonego i pozostałe dodatki jak do zwykłych kotletów. Grzyby umyć, drobno pokroić, podsmażyć do odparowania wody, przestudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami, formować kotlety i smażyć.

 

BOCZNIAK W ZALEWIE OCTOWEJ – NOWOŚĆ

Składniki: 1 kg grzybów różnej wielkości, jajka, vegeta, bułka, olej. Zalewa: 2l wody, 1 szklanka oliwy, 1 szklanka octu, 7 łyżek cukru, 4 cebule, 2 łyżki vegety, 1 łyżka soli, słoiczek ketchupu łagodnego, 3 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.

Składniki zalewy wymieszać, cebulę pokroić w krążki i wszystko razem gotować 8-10 min. Następnie usmażone grzyby a’la schabowe układać w słoiki i zalewać gotującą się zalewą. Zakręcić i postawić do góry dnem.

 

ZUPA Z BOCZNIAKA PO FRANCUSKU

Składniki: 2 łyżki oleju, 1 posiekana cebulka,500g boczniaka posiekanego w paski ,3 szklanki rosołu, 4 ziemniaki pokrojone w kostkę , 1 ząbek czosnku posiekanego, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, majeranek, ½ szklanki śmietany, sól.

Zrumienić cebulkę na oleju, dodać grzyby i smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podgrzać rosół, włożyć ziemniaki, potem grzyby. Ogrzewać do całkowitego rozgotowania ziemniaków. Zdjąć z ognia i postawić. Śmietanę wymieszać z zieleniną, czosnkiem i wlać do zupy przed podaniem.

 

WŁOSKA ZUPA GRZYBOWA

Składniki: 3 łyżki oleju, 10g masła, 1 cebula drobno posiekana, 250g boczniaka pokrojonego w paski, 3 szklanki rosołu mięsnego, sól i pieprz, 1 filiżanka grzanek pszennych lub żytnich, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

Olej i masło rozgrzać w wysokim garnku, zrumienić cebulę, dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. Zalać rosołem, przyprawić solą i pieprzem. Grzanki rozdzielić na talerze, zalać gorącą zupą, posypać zieloną pietruszką.

 

PYSZNY SOS Z BOCZNIAKA

Składniki: 500g boczniaka pokrojonego w kostkę, 1 duża cebula, 30g masła, 1l rosołu mięsnego, 1 szklanka śmietany, 3 żółtek z jaja, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, kminek, 3 łyżki wytrawnego białego wina.

Grzyby i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, podsmażyć na maśle i zalać rosołem, zamieszać i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Całość przetrzeć przez sito. Żółtka jaj rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Wymieszać, lecz nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem, ewentualnie dodać kminek i wino.

 

BOCZNIAK Z MIĘSEM WOŁOWYM

Składniki: 150g boczku pokrojonego w szerokie paski, 600gmięsa wołowego pokrojonego w kostkę, 1duża cebula drobno posiekana, 1 szklanka rosołu z mięsa, sól i pieprz, 250g boczniaków pokrojonych w paski, 2 pomidory pokrojone w kostkę, 2 papryki pokrojone w kostkę, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka mąki pszennej.

Boczek roztopić, paseczki boczku wyjąć i rozłożyć na talerzu. Na tłuszcz ułożyć mięso i podsmażyć obu stron, dodać cebulę i zrumienić. Całość zalać rosołem, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 1 godziny. Grzyby, pomidory i paprykę dodać do smażącego się mięsa i zalać całość białym winem. Smażyć 15-20 minut. Zagęścić mąką, dodać smażony boczek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

 

BOCZNIAKI MARYNOWANE

Składniki: 1 kg grzybów, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10%, 1 łyżeczka soli,  3 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe.

Grzyby należy umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą( wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do tem. ok. 60-65o C). Po zamknięciu słoika pasteryzujemy przez ok 15-20 min w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczkówprzekręcając je do góry dnem.

 

FILET Z BOCZNIKA

Składniki: filet z łososia (lub innej ryby), 30 g masła, sól i pieprz, 300g boczniaka pokrojonego w paski, 2 pomidory pokrojone w plastry, 2 cebule pokrojone w krążki, zielona pietruszka.

Grzyby smażyć na maśle przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem. Filet z ryby podzielić na kawałki ułożyć na grzybach. Całość obłożyć plastrami pomidora i cebuli. Dusić 10 -15 minut, na koniec posypać zieleniną.

 

JAJA FASZEROWANE BOCZNIAKIEM

Składniki: 300-500g boczniaka, 4-6 jajek, 1-2 łyżki masła, sól, pieprz, szczypiorek, liście sałaty, olej do smażenia.

Boczniaki umyć, pokroić w drobne kostki, podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Zamist drobno kroić, można po usmażeniu przekręcić przez maszynkę. Ugotować jaja na twardo, obrać, przekroić na połówki, ze środka wyjąć żóltka do miseczki. Żółtka rozgnieść widelcem dodając masło, grzyby i przyprawy, na koniec dodać pokrojony szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nakładać kopiasto połówki białek, ozdabiać salatą lub w dowolny sposób.

 

BOCZNIAK Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

Składniki: 500g boczniaka, 1 mała celula, 30g masła, 1 opakowanie warzywa na patelnię , sól, pieprz, zielona pietruszka,  sos słodko- kwaśny.

Cebulkę posiekać i podsamżyć na maśle na złoty kolor, grzyby pokroić w paseczki i dodać do cebulki, wymieszać z warzywami na patelnię i smażyć do odparowania wody. Na koniec dodać sos słotko- kwaśny, posypać zieloną pietruszką, przyprawić.

 

BOCZNIAK Z PAPRYKĄ I POMIDORAMI

Składniki: 3 łyżki oleju, 250g boczniaka pokrojonego w plasterki, 2 cebule drobno posiekane, sól i pieprz, 2 łyżki mąki, ½ szklanki białego wina, ½ szklanki rosołu.

Rozgrzać olej na patelni, dodać grzyby, paprykę, pomidory, cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Mąkę rozmieszać z rosołem i winem, dodać do masy grzybowo-jarzynowej, gotować na lekkim ogniu przez 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do drobiu, ryb i ryżu.

 

BOCZNIAK Z MAKARONEM

Składniki: 50g suszonych boczniaków namoczonych, 1 cebula drobno posiekana, 2 plasterki gotowanej szynki pokrojone w kostkę, 30g masła, 1 szklanka śmietany, 2 pomidory obrane i pokrojone w ćwiartki, 250 g ugotowanego makaronu, sól i pieprz, 2 jajka, 2 łyżki startego sera parmezanu.

Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę i szynkę podsmażyć krótko na maśle, dodać grzyby i odrobinę śmietany, dusić 20 minut. Dodać pomidory, makaron, przyprawić, włożyć do natłuszczonej formy. Jajka rozmieszać ze śmietaną i wlać do formy. Całość posypać tartym serem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut.

 

BOCZNIAK Z GRILLA 1

Składniki: 6-10 boczniaków, vegeta, 100g tartego sera mozzarella, oliwa.

Boczniaki umyć i osuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej vegetą. Odstawić na 10-20 minut w chłodne miejsce.

Boczniaki grilowac na średnio rozgrzanym ruszcie po ok 3-4 minuty. Pod koniec grilowania posypać tartym serem.

 

BOCZNIAK Z GRILLA 2

posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i rozgnieciony czosnek zmieszać na talerzu z oliwą. Grzyby obustronnie panierować i zostawić na pół godziny. Następnie piec na grillu około 15 minut. Serwować z gotowanym ryżem i zieloną sałatką.